Musiikkia kaikille leikkimielisille
Musiikkihuone Huvinan tärkein tavoite on vahvistaa, kehittää ja vaalia oppilaan, ryhmän tai yhteisön hyvää musiikkisuhdetta. Uskon, että musiikki voi olla arjen voimavara ja elämän rikastuttaja ja meistä jokaisen pitäisi saada nauttia siitä itselleen sopivalla tavalla. Soittaminen, laulaminen ja musiikin harrastaminen kuuluvat kaikille, ei pelkästään niille, jotka ovat siinä jo taitavia. Huvinassa haluan tarjota matalan kynnyksen musiikkiharrastuksen mahdollisuuden erityisesti niille, jotka jostain syystä ajattelevat, että musiikkiharrastus ei ole heitä varten.
Musiikkia on joka paikassa. Se voi olla hulppeassa konserttisalissa huippuammattilaisen täydellisyyttä hipova esitys tai metsässä linnun laulu. Tai mitä tahansa näiden kahden väliltä. Sen lisäksi että musiikki on korkeakulttuuria ja hienoja taide-elämyksiä, se on luonnollinen vuorovaikutuksen ja itseilmaisun väline ja tosi arkinen asia.
Leikkimielistä pedagogiikkaa
Leikkimielisyys ja hauskanpito ovat pedagogiikkani kulmakiviä, niin lapsia kuin aikuisia ohjatessa ja opettaessa. Lapselle leikkiminen on tapa tutkia ja käsitellä asioita. "Lapsi on terve, kun se leikkii." - olet varmasti kuullut sanonnan. Minä uskon, että leikkiminen tekee hyvää myös aikuisille. Leikkimielinen suhtautuminen musiikkiin on hyvä lähtökohta oppimiselle kaiken ikäisenä. Musiikki itsessään on jo leikkiä parhaimmillaan. Se on hauskanpitoa ja hassuttelua, kivaa puuhaa yksin tai yhdessä. Leikin kautta musiikista voi oppia ja oivaltaa aina uusia ulottuvuuksia.
Jotta leikkiin heittäytyminen olisi mahdollista, on pedagogin luotava oppimisen mahdollistava turvallinen ja osallistumiseen lempeästi kannustava ympäristön. Oppilaan osallistaminen leikkiin ja musiikkiin heittäytyminen vaatii pedagogilta sensitiivisyyttä oli kyseessä sitten yksilö tai ryhmä. Oppimiskäsitykseni on konstruktivistinen ja olen käytännön työssä huomannut positiivisen pedagogiikan periaatteet toimiviksi. Vahvuuksien ja hyvän huomaaminen auttaa rakentamaan positiivista ja osallistavaa vuorovaikutusta, joka synnyttää luovuutta ja oivalluksia. Tähän pohjan luo aito kohtaaminen ja läsnäolo, kiinnostus toisesta ihmisestä. Oppiminen tapahtuu aina ilon ja turvallisen olon kautta.
Musiikki hyvinvoinnin tukena
Musiikkiharrastuksen tavoitteena oppilaalle voi olla musiikkitaitojen kuten soitto- tai laulutaidon kehittyminen. Yhtä hyvin tavoite voi olla hyvinvoinnin lisääminen.
Aivotutkimus osoittaa, että jo musiikin kuunteleminen aktivoi aivoja laaja-alaisesti. Musiikki vaikuttaa meihin, halusimme tai emme. Musiikki vaikuttaa mm. sykkeeseen, verenpaineeseen ja moniin fysiologisiin toimintoihin. Se aktivoi tunteita, kognitioita ja motoriikkaa. Olet ehkä huomannut, että juoksulenkillä askel tuntuu kevyemmältä energisen musiikin rytmittämänä tai että rauhallisen musiikin kuunteleminen voi auttaa ylivirittyneen mielen ja kehon rauhoittamisessa. Musiikkisuhteen muodostuminen alkaa jo kohdussa ja musiikki on läsnä ihmisen koko elämänkaarella. Muskarin hyödyt kielelliselle kehitykselle sekä soittoharrastuksen positiiviset vaikutukset kognitiivisiin toimintoihin ovat yleisesti jo hyvin tiedossa, mutta tiesitkö, että tutkimuksissa on viitteitä siitä, että musiikkiharrastus myös ehkäisee dementian riskiä? Tai että yhdessä laulaminen edistää verenkiertoelimistön terveyttä? Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa musiikkiharrastusta!